Föredrag av Olle Wästberg

I Tisdags fick Ekermanska malmgården besök av publicisten och förre diplomaten Olle Wästberg som berättade om det Laurinska huset där han själv bor sedan början av 1970-talet. Huset syns vida omkring från sitt läge på Mariaberget och har blivit något av ett landmärke för Södermalm. Namnet kommer av att den på sin tid kända konsthistorikern och tillika chefen för Norstedts förlag Carl Gustaf Laurin bodde i huset i närmare 50 år. Varje dag tog han färjan från Söder Mälarstrand över till Riddarholmen. En liknande färja infördes 2010 men avskaffades redan fyra år senare, trots omfattande protester. Under årens lopp har huset med adress Bellmansgatan 4–6 varit ett centrum för kultureliten i Stockholm. Många är de konstnärer, författare och artister slagit sig ner här. Evert Taube, Hilding Linnqvist, Putte Wickman bara för att nämna några. Just nu bor de två kvinnliga popikonerna Eva Dahlgren och Robyn där. 

Mötet var välbesökt och alla som betalade entré fick fika med äppelkaka och vispgrädde på köpet. Efter föredraget bröt en livlig diskussion ut om Söder-67 en stadsplan som innebar att hela Mariaberget skulle rivas. Som tur var protesterade söderborna så kraftfullt att planerna skrinlades. Det är vi alla glada för idag när vi ser det ståtliga Laurinska huset från tunnelbanebron mellan Gamla stan och Slussen.